Spolu

(Spolu)
Spolu

Informace o akci a jejím konání

Uvedená výše vstupného platí pro nákup online. Každá vstupenka koupená na pokladně bude navýšená o 10 Kč.

Film Spolu přináší příběh matky a jejích dvou dospělých dětí, z nichž jedno trpí autismem a potřebuje péči, zatímco druhé trpí celý život nedostatkem pozornosti.

Láska neznamená oběť

Film Spolu přináší příběh matky a jejích dvou dospělých dětí, z nichž jedno trpí autismem a potřebuje péči, zatímco druhé trpí celý život nedostatkem pozornosti. V hlavních rolích Veronika Žilková, Štěpán Kozub a Kamila Janovičová. Film vznikl podle úspěšné divadelní hry Fabio Marry, jenž se objeví i v jedné z menších rolí.

Děj filmu je příběhem pětadvacetileté Terezy, která se po rozchodu s přítelem vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle. Její návrat navždy změní životy všech. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl.

„Film není popisem toho, co zažívá rodina, ve které je handicapované dítě. Je o tenké hranici mezi pomocí a sebeobětováním, o tom, jak snadné je pro lásku k jednomu dítěti ty druhé odsunout na vedlejší kolej a jak důležité je umět si v rodině říct, že se máte rádi. Když jsme začali film chystat, byli jsme překvapeni, kolik lidí kolem nás si z rodiny nese určitý pocit nemilovanosti. Kolik lidí rezignuje na svůj život, protože ho projektuje do života svých blízkých,“ říká duo režisérů David Laňka a Martin Müller.

„Tento filmový scénář je jeden z nejhezčích, které jsem kdy četla,“ svěřuje se Veronika Žilková. „Svět lidí s jakýmkoliv postižením dává možnost nového pohledu na běžný život. Situace, které řeší autistický Michal a jemu zcela oddaná matka, jsou pro zdravého diváka běžné, ale psychické omezení Michala vyžaduje atypické řešení.“

„Pro mě je SPOLU filmem o rodině. O tom, jak moc potřebujeme jeden druhého,“ říká Štěpán Kozub, pro něhož je role Michala velikou hereckou výzvou. „Když mě kluci s touhle rolí oslovili, stál jsem před velikým rozhodnutím, zda ji přijmout. Ale odmítnout takovou hereckou příležitost by byl hřích a každá pochybnost je navíc dobrým předpokladem pro náročnou práci a to mě baví.“

Délka akce: 118 minut
Rok výroby: 2022
Země původu: Česká republika
Žánr: drama

Datum lokální premiéry: 29. září 2022

Hrají

  • Veronika Žilková
  • Štěpán Kozub
  • Kamila Janovičová
  • Marek Němec
  • Václav Kopta
  • Martina Babišová
  • Kristýna Podzimková